Коли висаджувати полуницю?


Садову полуницю можна садити в будь-який час, притримуючись певних умов. Головною з цих умов є погода. Зазвичай, рослини пересаджують весною або восени.

У мене є досвід посадки полуниці з відкритою кореневою системою серед літа. Це були цьогорічні молоді розетки раннього сорту, які легко перенесли пересадку і до осені виросли в гарний кущ. Але головною умовою пересадки в літній період є поява хмарної дощової погоди хоча б на 4-5 днів. Нинішне спекотне літо такої можливості нам не давало.
Отже, якщо ви саджаєте рослини весною – робіть це, коли в грунті є достатньо вологи і ще не настали спекотні дні. Якщо пересаджуєте влітку – робіть це в хмарний дощовий період. А восени цю роботу краще робити, коли вже спала літня спека. Пересаджені рослини встигнуть вкоренитися до настання холодів.

Бажано перед посадкою кореневу систему рослин замочити на 30 хв. в розчині НВ-101 (2 краплі на 1 л води). Цей препарат стимулює відростання молодих корінців, що сприятиме швидкому укоріненню рослин на новому місці. При посадці обов'язково добре полити і замульчувати. Це дасть можливість рослині витримати навіть безсніжну, холодну зиму.

Відомо, що майбутній врожай полуниця закладає восени. Коли температура повітря знижується до 14°С, рослина переходить у стан закладання квіткових бруньок, які на наступний рік і дадуть врожай.Тому дуже важливо, щоб до настання цього періоду рослина встигла засвоїти останнє підживлення і було достатньо вологи.

Отже, не можна давати конкретні рекомендації щодо пересадки. Тут багато що залежить від погодних умов. Тому кожен господар сам вирішує, коли і що робити.

Олена ІЖЕВСЬКА, м. Чернівці

Коментарі

Популярні публікації